تکنولوژی22

تکنولوژی22

تکنولوژی22

تکنولوژی22

سئو برای استارت آپ ها

نکات کلیدی سئو سایت برای یک استارت آپ

در دنیای نوین امروز ساخت تارنما به تنهایی نمیتواند در راستای برندینگ و آغاز یک استارت آپ مفید واقع شود بلکه شما در ساحل آن نیاز به رعایت اصول سئو و کسب جایگاه پسندیده در نتایج گوگل خواهید داشت. چرا که مشتریان به راحتی با جستجوی نام بازرگانی شما می توانند به وب سایت مراجعه کرده و از خدمات و محصولات آن برند تجاری اطلاعات مفیدی را کسب کنند.  با این وجود، برون سپاری سئو در ابتدای سوداگری های حقیر می تواند خرج بر باشد اما با رعایت نکات کلیدی که در این نوشتار از وبسیما به آنها می پردازیم؛ می توانید اقدامات اولیه در راستای سئو و بهینه سازی سایت را خودتان انجام دهید.


راه اندازی اولیه سایت

1)ساخت اکانت Install Google Analytic


این افزار نیرومند به شما کمک میکند که رشد و ترقی خویش را تحت نظر بگیرید. بدانید کاربران چگونه به سایت شما وارد میشوند، از چه صفحاتی بازدید میکنند و چه زمانی از آن خارج میشوند؟ افرادی که از طریق موتورهای جستجو به سایت شما وارده شده اند بیشتر با آن درگیر میشوند یا اثربخشی تبلیغات بر آنها بیشتر بوده است؟ برای استجابت دهی به این سوالات و چندین پرسش بنیادی دیگر شما به یکآمارگیر قدرتمند

تحلیل شمردن بازدید و ارزش کلمات کلیدی - بررسی رفتار بازدیدکنندگان


کسب رتبه مناسب در گوگل واپسین،انجام کار سئو نیست و بررسی شمردن بازدید و رفتار بازدیدکنندگان معیار مناسبی برای ارزیابی اهمیت کلمات کلیدی و کارایی سایت شما می باشد.

 نیاز خواهید داشت.


2) ساخت اکانت در گوگل وب مستر


ابزار وبمستر گوگل یا همون google search console به شما کمک میکند الی بر سلامت سایت خود بازرسی کامل داشته باشید. تقسیم های گوناگون این ابزار برای افزایش سرعت ایندکس، شناسایی خطاهای موجود در سایت و رسیدگی کلمات کلیدی سایت شما بسیار مفید خواهد بود. اهمیت این آلت زمانی برای شما مشخص میشود که سایت شما با افت یکباره بازدید یا مشکلاتی از این دست مواجه گردد.


3) پیوست اکانت گوگل وب مستر به گوگل آنالتیک


با این پیشه اطلاعات دریافت شده از ابزار آمارگیر میتواند برای تحلیل جایگاه و ترقی شما به پیشه گرفته شود و همه آمارها در یک فضای واحد بررسی شوند.


سئو برای استارت آپ

4) ساخت نقشه سایت XML


نقشه سایت به ربات های گوگل کمک میکند الی فهم بهتری از سایت شما و صفحات آن داشته باشند، دقیقا بدانند که هر صفحه ای در چه زمانی برپایی شده و آخرین بروزرسانی آن چند وقت پیش بوده است. در مقالات پیشین وبسیما در باره آموزش ساخت نقشه سایتمطلبی ارائه کرده ایم. پس از ساخت نقشه باید آن را از طریق گوگل وبمستر به موتور جتسجو معرفی نمایید.


5) مدیریت فایل robots.txt


این فایل به شما کمک میکند که دسترسی ربات های گوگل را به تقسیم هایی از سایت خود محدود نمایید. با مطالعه نوشتار آموزش فایل robots.txtدر می یابید که چگونه باید از دستورات و ابزارهای آن بهره ببرید.


جستجو و تعیین کلمات کلیدی

انتخاب واژه ها کلیذی پسندیده برای استارت آپهر سررسید که در باره سئو صحبت میکنیم آشکارا به واژه کلیدی هم اشاره کرده ایم. بهینه سازی سایت برای موتورهای جستجو همیشه برای هدف گذاری در کلمات و عبارات خاصی اتمام میگیرد. در نتیجه همان سررسید که سایت را تاسیس میکنیم باید به درستی بدانیم که پیمان است در چه کلماتی جایگاه کسب کنیم و چه صفحاتی باید در این واژه ها قصد گذاری شوند.


یک فهرست از همگی محصولات و خدمات خود تعبیه کنید تا از نیاز های مشتریان خویش آگاهی کسب کنید. شما می توانید در این مرحله محصولات و خدمات خود را تقسیم بندی کنید.

با استفاده از ابزار KeywordPlanner گوگل می توانید از واژه ها کلیدی پر جستجو آگاه شوید.

این آلت گوگل که در مقالات بسیاری در وب سیما درباره آن گفتگو کردیم این امکان را برپایی می کند الی از کلمات کلیدی پر بازدید آگاهی لازم را کسب کنید و استراتژی بازاریابی محتوایی و سئو سایت خود را در این امتداد اتمام دهید. نکته ای که در این بخش قابل بیان می باشد این است که به کلمات مختصر بازدید هم پروا کنید چرا که این کلمات رقابت اقلیت داشته و سبب می شوند به راحتی جایگاه مناسبی در صفحه اول گوگل کسب کنید.


سئو درونی سایت

پس از شناسایی واژه ها کلیدی می توانید به راحتی سئو داخلی سایت خویش را اتمام دهید. سئوی داخلی (Onpage SEO) گردآور ای از تکاپو های شما در روش ارائه محتوا، سئوی کلی سایت و رعایت اصول بهینه سازی می باشد که برای رنکینگ بهتر سایت در نتایج گوگل باید در نظر گرفته شود. با رعایت نکات کلیدی پایین می توانید در این امتداد کامیابی مناسبی را کسب کنید.


آدرس صفحات

آدرس صفحات شما می تواند یگانه از نکات کلیدی دیگری باشد که برای سئو سایت خود باید اتمام دهید. آدرس صفحات باید شامل واژه ها کلیدی و یا واژه ها حقیقت که محتوا را توصیف می کند باشد.


انتخاب عنوانی منحصر بفرد

انتخاب عنوانی مناسب و منحصر بفرد می تواند باعث موفقیت سئو داخلی سایت شما شود. در برگزیدن عنوان صفحات داخلی دقت کنید و کوشش کنید که از واژه ها کلیدی هدف گذاری شده در متن عنوان استفاده نمایید. بهتر است عنوان شما بیشینه دارای 70 کاراکتر باشد و واژه کلیدی منظور گذاری شده شما در ابتدای عنوان پیمان گیرد.


هدینگ صفحات

بهتر است در برگزیدن هندینگ صفحات نیز دقت شود تا استراتژی سئو سایت به راستی انجام گیرد. هدینگ ها، هدف یک تارنما را در چند واژه ذکر می کنند. شما می توانید بیش از یک هدینگ در محتوای خود کاربرد کنید که می بایست دربرگیرنده  h2تا h6 باشد. یک صفحه نباید دو تگ h1 داشته باشد، وانگهی محتوای تگ عنوان و هدینگ نباید همانند هم باشند. برای ترقی در سئو درونی سایت خود بهتر است از کلمات کلیدی خود در متن هندینگ کاربرد کنید.


توضیحات متا

در راستای سئو داخلی صفحات تارنما خویش بهتر است برای همگی صفحات از توضیحات متا استفاده کنید. توضیحات متا باید منحصر بفرد باشد و بیشتر از 150 کاراکتر نباشد. چرا که اگر  کلمات بیش از مقدار تعیین شده باشد به صورت سه نقطه نمایش داده شده در دیدن کاربران نخواهد بود.  برای کامیابی در سئو درونی سایت خویش باید از واژه ها کلیدی منظور در توضیحات متا استفاده کنید تا شانس کامیابی و جلب توجه کاربر را افزایش دهید.


لینک سازی داخلی

یکی سایر از مواردی که در سئو درونی سایت اهمیت  دارد لینک سازی درونی می باشد.


بهتر است برای ترقی در سئو داخلی سایت خود هر صفحه از سایت حداکثر با 3 کلیک از صفحه اصلی قابل دسترسی باشد و متن لینک ها حاوی کلمات کلیدی باشند. شما می توانید با قرار دادن صفحات اصلی و مهم در منو سایت سئو داخلی صفحات خویش را بهبود بخشید و یا با کاربرد از دسته بندی لینک سازی داخلی خویش را تقویت کنید.


سئو تصاویر

در ساحل سئو محتوایی بهتر است به سئو تصاویر خویش نیز پروا کنید و با افزودن برچسب(متن جایگزین) ALT سئو سایت خود را شفا بخشید. از آنجا که الگوریتم های گوگل فهم کاملی از تصاویر ندارند با برگزیدن متن جایگزین پسندیده می توانید جایگاه مناسبی در نتایج تصویری گوگل کسب کنید. بهتر است برای کل صفحات خویش متن جایگزین مناسبی برگزیدن کنید و از کلمات کلیدی هدف گذاری شده در این متن کاربرد کنید.


تهیه محتوای مفید

با رعایت نکات زیاد کلیدی و ساده می توانید راهبرد محتوایی سایت خویش را نیز به راستی اتمام دهید الی در سئو سایت خود کامیاب باشید.


در مراحل فرآوری درونمایه برای سایت اطمینان حاصل کنید که کمینه 500 واژه محتوایی منحصر بفرد فرآوری کرده باشید.

منحصر بفرد بودن از اهمیت ویژه ای برخوردار است کافی است خویش شروع به نوشتن کنید.

استفاده از کلمات کلیدی در استراتژی محتوایی اهمیت دارد. کوشش کنید به طور هوشمندانه ای از واژه ها کلیدی هدف گذاری شده استفاده کنید. آمار دقیقی در مورد میزان تکرار کلمات کلیدی هستی ندارد اما بهتر است هر دو خط یکبار از کلمه کلیدی استفاده کنید و از استفاده بیش از حتماً از این کلمات خوداری کنید الی بتوانید در استراتژی سئو سایت خویش پیروز باشید.

سعی کنید با استفاده از تصاویر، ویدیو، پی دی اف و…. جذابیت مناسبی را برای کاربران فراهم کنید.

از کپی کردن یا اجتماع چند مطلب در یک صفحه بدون سپریدن تغییرات جدا امتناع کنید زیرا به راحتی برای گوگل قابل تشخیص خواهد بود.

برای کسب تعلیم های اغلب میتوانید به مقالات وبسیما در مقوله فرآوری محتوای سودمند و با کیفیت مراجعه نمایید و یا در دوره آموزشی ما با عنوان تعلیم سئو و تولید درونمایه شرکت نمایید.

نکاتی که باید در مورد ابزار و افزونه های سئو بدانید

دوره آموزش سئو

تهیه بک لینک برای سایت

بک لینک یکی از موارد دیگری می باشد که در سئو سایت کارساز است. هر لینک ورودی از سایت های دیگر به صفحات سایت شما را بک لینک یا Backlink می نامیم. بک لینک ها کارایی مثبتی در سئو سایت دارند و موجب اعتبار صفحات سایت می شوند. نکته ای که در بک لینک سازی وجود دارد این است که هرگز از بک لینک های خریداری شده که به بک لینک های مخرب سرشناس اند استفاده نکنید و کوشش کنید با شیوه های طبیعی از جمله ثبت نظر در وبلاگ ها، گفتگو در فروم ها (انجمن)، پست مهمان، گوگل پلاس و سایر شبکه های اجتماعی بک لینک سازی سایت خویش را تقویت کنید.

۱۰ نرم‌افزار و برنامه غیر ضروری برای ویندوز


مهتاب جهاندار، گروه فناوری الف،    3980625073

طبیعی است که با افزایش کاربرد رایانه‌های شخصی و لپ‌تاپ‌ها، کاربران دوست دارند که از فضای خالی بیشتر و سرعت بالاتری بهره‌مند باشند. به همین روی سراغ نرم‌افزار‌هایی می‌روند که تبلیغات و شعار آن‌ها بر همین پایه و اساس بوده و قول یک دستگاه سریع و تمیز را به شما خواهند داد. واضح است که هرچقدر کاربران به چنین برنامه‌هایی علاقه بیشتری نشان دهند، تعداد آن‌ها بالاتر رفته و منبع درآمدی خواهند شد برای سازندگانشان.

۱۰ نرم‌افزار و برنامه غیر ضروری برای ویندوز

به گزارش الف، در واقع نصب نر‌م‌افزار‌های پاک کننده و بهینه‌ساز تاثیر خاصی بر روی قدرت و سرعت سیستم شما نخواهد داشت و فقط وقت و فضای شما را اشغال کرده و درآمدی برای تبلیغ‌کنندگان است. حتی در خیلی از موارد ممکن است توان دستگاه شما را پایین برده و از سرعت فعالیت آن بکاهند.

حال با ما همراه باشید تا نگاهی بیاندازیم به این دسته از نرم‌افزارها و برنامه‌هایی که وجودشان خیلی بدتر از نبودشان است و در واقعیت فقط جنبه درآمدزایی دارند.

پاک‌کننده‌های درایور

تنها درایوری که واقعا احتیاج به آپدیت مرتب دارد و تاثیر زیادی بر کار شما خواهد داشت؛ کارت گرافیک شما می‌باشد.

اگرچه آپدیت نرم‌افزار کارت گرافیک عموما برای کسانی کاربرد دارد که از سیستم خود برای انجام بازی‌های روز دنیا استفاده می‌کنند و نیاز به پردازش‌های سنگین دارند. در غیراینصورت و استفاده‌های روزمره درایور‌های معمولی ویندوز چندان سد راهتان نشده و استفاده از درایور‌های بروز ویندوز سلامت دستگاهتان را تضمین خواهد کرد.

تمیز‌کننده یا همان Pc Cleaner

از آنجایی که خود ویندوز به قابلیت Disk Cleanup مجهز است؛ از این طریق قادر خواهید بود که نرم‌افزار‌های غیرضروری موجود ور درایوهایتان را پاک کنید.

اگرچه اینگونه از نرم‌افزار‌ها قول این را می‌دهند که فضای دستگاهتان را به خوبی خالی کنند، نحوه کارشان به طریقی است که به صورت موقت می‌توانند بخشی از فایل‌های بدردنخور ویندوز را پاک کنند و بعد مدتی این فایل‌ها دوباره جایگزین شده و فضای شما را اشغال خواهند کرد.

با این اوصاف این دسته از برنامه‌ها نیز بیشتر جنبه تبلیغاتی داشته و آنچنان کاربردی و مفید نمی‌باشند.

تمیزکننده‌های Registry

آنطور که گفته شده است؛ پاک‌کننده‌های Registry ایرادات و اختلالات موجود در Registry ویندوز را کشف کرده و آن‌ها را رفع می‌کنند. با این‌حال چنین ایراداتی خیلی کم پیش آمده و در صورت وقوع، این ابزارها آنقدر تاثیری بر روی آن ندارند. فایل‌های رجیستری از حجم بالایی برخوردار بوده و پاک کردن بخش کوچکی از آن‌ها مشکلی از شما حل نخواهد کرد. در نتیجه با نصب کردن این دست از برنامه‌ها، انتظار چیز هیجان‌انگیزی را نداشته باشید و بهتر از پول خود را صرف ابزار مفیدتر و بهتری کنید.

بهینه‌سازهای حافظه

از آنجایی که فناوری بسیار بروزتر و هوشمندانه‌تر شده است، سیستم عامل‌ها توانایی بهینه‌سازی حافظه دستگاه را داشته و به خوبی وظیفه خود را انجام می‌دهند. به همین روی و با توجه به اینکه خود سیستم توانایی حل مشکلات خودش را دارد، دیگر به چنین برنامه‌ها و لوازمی احتیاج نخواهید داشت.

شاید در‌گذشته و ویندوز‌های قدیمی این ابزار بسیار کاربردی بودند، اما با افزایش حافظه‌های رم و بروزرسانی ویندوز در طی این سال‌ها، دیگر استفاده از این نرم‌افزار‌ها خیلی کارگشا و مفید نمی‌باشد و کمک زیادی به شما نخواهند کرد. در واقعیت هدف اصلی این برنامه‌ها پاک‌سازی فایل‌های حجیم و فضای حافظه سیستم می‌باشد. با این کار بسیاری از فایل‌های مهم ممکن است پاک شده و برای بازنویسی و دوباره‌سازی آن‌ها دوباره به وقت بیشتری نیاز پیدا می‌کنید.

اگر از حافظه رم خوب و ویندوز بروز استفاده می‌کنید، خیالتان از این بابت جمع باشد و نگران بهینه سازی ویندوزتان نباشد. این وظیفه را با خیال راحت به سیستم عامل خود بسپارید و بگذارید که خودش از پس فعالیت‌هایش بربیاید.

برنامه‌های Defragmentation

طبق انتظارات ویندوز به صورت خودکار از این برنامه پشتیبانی کرده و یک برنامه Defragmentation پیش‌فرض دارد که وظایف خود را به خوبی انجام می‌دهد.

در واقع اگر یک کاربر عادی و معمولی هستید و به قابلیت‌های ویژه ویندوز احتیاجی ندارید، به کل کار با این برنامه جز فعالیت‌هایتان محسوب نشده و نیازی به آن و نرم‌افزارهای مشابه ندارید.

بهینه‌سازها و شتاب‌دهنده بازی‌ها

رایانه‌ها و لپ‌تاپ‌های امروزی آنقدر قدرتمند و بهینه هستند که نیازی به این برنامه‌ها ندارند. ویندوز خود قادر است برای بازی‌ها فضای مورد نیاز را در نظر گرفته و فعالیت سیستم را صرف انجام کارهای مورد نیاز کند.

بنابراین، این ابزارها که کارشان بستن نرم‌افزار‌های پشت صحنه و آزادسازی فضا می‌باشد چندان استفاده‌ای نخواهد داشت و سیستم عامل به خوبی از این امکانات بهره‌مند بوده و با داشتن سخت‌افزار مناسب بازی‌هایتان را به راحتی و سرعت کافی اجرا خواهد کرد.

Unistaller

در اینکه ‌بعضی اوقات ویندوز برنامه‌های مورد نظر را کاملا پاک نمی‌کند شکی نیست و Unistaller خود سیستم تمام و کمال ممکن است فایل‌های جانبی را حذف نکند. بنابراین خیلی‌ها سراغ برنامه‌های Unistaller می‌روند تا از شر این فایل‌های اضافی خلاص شوند.

با اینکه این دسته از ابزار وظایفشان را انجام داده و فایل‌هایتان را کامل پاک می‌کنند، اما وجود چند فایل کم‌حجم تاثیری بر سرعت عملکرد سیستمان نخواهد داشت و وجودشان ضرری برای شما ندارد.

بهینه‌سازهای SSD

سازندگان اینگونه برنامه‌ها اذعان دارند که SSD شما برای حداکثر کارایی نیاز به بهینه‌سازی دارد. با این‌حال تا به امروز دیده نشده است که این ابزار تاثیر بسزایی بر روی سرعت کارایی SSDها داشته باشند و عموما تغییری ایجاد نمی‌کنند.

واقعیت اینجاست که سیستم شما به طور خودکار قابلیت بهینه‌سازی SSD را دارد و این کار را به نحو احسنت انجام می‌دهد.

این برنامه‌ها حتی دسترسی کافی به SSD شما ندارند و نمی‌توانند آنطور که باید آن را بهینه کنند. در نتیجه نصب و راه‌اندازی این نرم‌افزارها به شما توصیه نمی‌شود و بهتر است که بگذارید خود سیستم از پس کارهایش بربیاید.

بروزرساننده‌ها

از آنجایی که ویندوز روش خاصی برای بروزرسانی نرم‌افزارهای نصب شده ندارند، برنامه‌ها باید از کدهای بروزرسانی بهره‌مند بوده و خودشان این وظیفه را بر عهده بگیرند تا بتوانند در صورت وجود بروزرسانی جدید، خودشان را آپدیت کنند.

به همین روی سازندگان از این فرصت استفاده می‌برند و برنامه‌هایی طراحی می‌کنند که این کار را برایتان انجام دهد. کاربران نیز برای راحتی و سرعت بخشیدن به کار خود این نرم‌افزارها را نصب و از آن‌ها استفاده می‌کنند.

با این‌حال در دنیای فناوری امروزی برنامه‌ها دیگر این توانایی را دارند که در وقت مناسب خودشان را بروز کرده و از آپدیت‌های جدید بهره می‌برند. شاید در‌‌گذشته و ابزارهایی مانند Adobe’s Flash Player که از ضعف‌های امنیتی بسیاری برخوردار بود، چنین ابزاری بسیار مفید بود و می‌توانست کمک‌کننده باشد. اما با بهتر شدن ویندوز و بالا رفتن قابلیت‌های آن، نرم‌افزارها با داشتن کد‌های لازم قادر هستند به خوبی بروزسانی‌های مورد نظر را دریافت و نصب کنند و نیازی به برنامه‌ها و ابزار جداگانه‌ای نخواهند داشت.

Firewallها

در گذشته و پس از عرضه ویندوز XP SP2 توسط مایکروسافت، کار سازندگان و شرکت‌های فعال در زمینه Firewallها بسیار سخت شد. آن‌ها ابزار‌هایی می‌ساختند که از طریقشان می‌توانستید به شبکه‌هایی دسترسی داشته باشید که توسط Firewall خود ویندوز امکان چنین کاری وجود نداشت.

با این‌حال امروز با بالا رفتن امنیت ویندوز دیگر نیازی به Firewallها ندارید و اگر نمی‌خواهید از برنامه‌ای استفاده کنید، به شبکه‌های آن دسترسی نخواهید داشت و وجود این ابزارها کمکی به شما نمی‌کند.

طبیعی است که کاربران برای حفظ امینت خود و برای جلوگیری از ویروس‌ها به برنامه‌های آنتی‌ویروس احتیاج دارند. اما بسته‌های امنیتی با حجم بسیار بالایی که دارند بخش اعظمی از فعالیت سیستم را به خود اختصاص داده و ابزاری ارائه می‌کنند که برای کاربر معمولی فایده و کاربردی ندارد. یک آنتی‌ویروس معتبر و درست و حسابی امنیت لازم و کافی ویندوز را تامین می‌کند و ابزار‌های ایمنی فقط ویژگی‌هایی ارائه می‌دهند که به درد شما نمی‌خورد‌ و از سرعت دستگاه شما می‌کاهند.

در یک نتیجه‌گیری کلی می‌توان گفت که همه برنامه‌هایی که به آن‌ها اشاره کردیم در یک شرایط خاص ممکن است بسیار کاربردی و مفید باشند. اما یک کاربر باید بداند که کدامیک از ابزار‌ها جنبه تبلیغاتی داشته و کدامیک مناسب رفع نیازهای او می‌باشد. Unistallerها و Firewallها در بعضی از شرایط و برای دسترسی به شبکه‌های خاص و پاک‌سازی فایل‌هایی که استفاده ندارند، بسیار مفید و کارآمد هستند.

در کل این به شما بستگی دارد که چگونه و از چه ابزاری برای کار‌های خود استفاده می‌کنید. نکته اینجاست که نباید گول تبلیغات بیهوده را خورد و بهتر است که قبل از نصب این نرم‌افزار‌ها از نحوه کاراییشان اطلاعات کافی را داشته باشید تا بتوانید در راستای بهینه‌سازی و سرعت بخشیدن به سیستمان، از کاربردهای آن‌ها استفاده ببرید‌

منبع:

https://www.alef.ir/news/3980625073.html

پیشرفت ۸۰ درصدی شبکه ملی اطلاعات تایید نشد

مهر نوشت: شبکه ملی اطلاعات به عنوان زیرساخت ارتباطی فضای مجازی کشور یکی از مهمترین پروژه‌های ملی محسوب می‌شود که تحقق آن بنا بر رویکردهای جهانی و ضرورت‌های ملی، مانند ارائه خدمات زیرساختی پیشرفته و مطابق با نیازهای کشور، بهره‌مندی از مزایای اقتصادی، صیانت از فرهنگ ایرانی - اسلامی و حفاظت از اطلاعات و ارتباطات کاربران در برابر تهدیدات امنیتی و حریم خصوصی، الزام شده است.

اهمیت شبکه ملی اطلاعات در حدی است که مقام معظم رهبری نیز بارها بر لزوم ایجاد شبکه ملی اطلاعات تاکید داشته‌اند و کوتاهی در این خصوص را گوشزد کرده‌اند. ایشان در بخشی از یکی از سخنانشان با بیان اینکه «فضای مجازی خیلی مهم است و آنچه از همه مهم‌تر است، مسئله شبکه ملی اطلاعات است»، تاکید کردند: «امروز فضای مجازی مخصوص ما نیست و همه دنیا با فضای مجازی درگیرند و کشورهایی که شبکه ملی اطلاعات درست کرده و فضای مجازی را به نفع خودشان و ارزش‌های موردنظر خودشان کنترل کرده‌اند، یکی دوتا نیستند. متأسفانه در زمینه شبکه ملی اطلاعات در کشور کوتاهی شده و کاری که باید انجام گیرد، انجام نگرفته است.»

انتقاد از کوتاهی صورت گرفته برای پیشبرد اهداف شبکه ملی اطلاعات در حالی مطرح می شود که در سوم دی ماه سال ۹۲ سندی تحت عنوان «ضرورت تبیین الزامات شبکه ملی اطلاعات» به تصویب شورای عالی فضای مجازی رسیده و در آن وظایفی بر عهده وزارت ارتباطات به عنوان مجری شبکه ملی اطلاعات گذاشته شده است.

در این سند بر ایجاد شبکه‌ای متشکل از زیرساخت‌های ارتباطی با مدیریت مستقل کاملاً داخلی، شبکه‌ای حفاظت شده نسبت به اینترنت و شبکه‌ای با امکان عرضه انواع محتوا و خدمات ارتباطی سراسری برای آحاد مردم با تضمین کیفیت، تاکید شده است.

در همین حال ایجاد شبکه‌ای با قابلیت انواع خدمات امن از جمله رمزنگاری و امضای دیجیتال، شبکه‌ای با قابلیت برقراری ارتباطات امن و پایدار میان دستگاه‌ها و مراکز حیاتی کشور و در نهایت شبکه‌ای پر ظرفیت، پهن باند و با تعرفه رقابتی شامل مراکز داده و میزبانی داخلی از دیگر اهداف مطرح شده در این سند است.

با این وجود و پس از گذشت نزدیک به ۶ سال از ابلاغ این سند، برخی مسئولان، کارشناسان و نمایندگان مجلس به عملکرد وزارت ارتباطات درباره روند اجرای کامل تکالیف مربوط به سند الزامات شبکه ملی اطلاعات و تأخیر در پیاده سازی و اجرای این شبکه انتقاد دارند.

در این زمینه وزیر ارتباطات با ارائه گزارشی از روند اجرای پروژه شبکه ملی اطلاعات به مجلس و شورای عالی فضای مجازی، عنوان کرد که ۸۰ درصد اهداف این سند را محقق کرده است. اما شواهد نشان می دهد که تعریفی که از پروژه شبکه ملی اطلاعات  در وزارت ارتباطات می شود با آنچه که مدنظر ناظران اجرای این سند در شورای عالی  فضای مجازی است، تفاوت دارد و به بیان دیگر در تعریف شبکه ملی اطلاعات در کشور، اجماع نظر وجود ندارد.

در این زمینه در گفتگویی با محمدحسن انتظاری عضو حقیقی شورای عالی فضای مجازی و دبیر سابق این شورا، دلایل نبود اجماع نظر در این باره و نتایج بررسی گزارش پیشرفت ۸۰ درصدی این پروژه ملی را جویا شدیم.

متن این گفتگو به شرح زیر است:

*با توجه به مباحثی که در خصوص پروژه  شبکه ملی اطلاعات از سوی مسئولان امر و نیز ناظران بر این پروژه مطرح می شود به نظر می رسد که در تعریف این شبکه و الزامات آن، یک اجماع نظر واحد وجود ندارد. چرا که وزارت ارتباطات تمام فعالیت های خود را در خصوص توسعه زیرساختهای ارتباطی به عنوان کارنامه پیشرفت شبکه ملی اطلاعات مطرح می‌کند اما مرکز ملی فضای مجازی به عنوان نهاد ناظر بر اجرای این پروژه معتقد است که اقداماتی که انجام شده تنها مختص شبکه ملی اطلاعات نیست. نظر شما به عنوان عضو حقیقی شورای عالی فضای مجازی چیست و آیا فعالیتهایی که وزارت ارتباطات تاکنون انجام داده در ذیل سند تبیین الزامات شبکه ملی اطلاعات قابل دفاع است؟

تعریف شبکه ملی اطلاعات کاملا روشن است و هم در مصوبه نخست شورای عالی فضای مجازی که در دی ماه سال ۹۲ به تصویب شورای عالی رسیده و هم در سند تبیین الزاماتی که در سال ۹۵ در این شورا تصویب شده است، تعریف روشنی از این پروژه ارائه دادیم. در سند «ضرورت تببین الزامات شبکه ملی اطلاعات» به طور مفصل در حدود ۵۰ بند تعریف کاملی از این پروژه ارائه شده است که وزارت ارتباطات مکلف به اجرای آن است. اما اینکه وزارت ارتباطات تعریف دیگری از این پروژه دارد، اشتباه است. به بیان دیگر تعریف وزارت ارتباطات از پروژه شبکه ملی اطلاعات باید بر مبنای تعریفی باشد که در شورای عالی فضای مجازی به تصویب رسیده و مرجع تعریف نیز خود شورا است. بنابراین اگر وزارت ارتباطات به عنوان مجری این پروژه در رابطه با تعریف شبکه ملی اطلاعات شبهاتی دارد می تواند تفسیر آن را از شورای عالی فضای مجازی بخواهد.

*وزارت ارتباطات در گزارشی که از روند پیشرفت پروژه شبکه ملی اطلاعات به شورای عالی و مرکز ملی فضای مجازی ارائه کرده، معتقد است که به ۸۰ درصد پیشرفت در اجرای این پروژه دست یافته، این گزارش بر مبنای چه تعریفی از شبکه ملی اطلاعات تهیه شده و آیا این میزان پیشرفت مورد تایید اعضای شورا قرار گرفته است؟

بنده شخصا به عنوان یکی از اعضای حقیقی شورا و نیز سایر اعضای حقیقی و حقوقی شورای عالی فضای مجازی با تعریفی که وزارت ارتباطات از شبکه ملی دارد، موافق نیستیم و اگر گزارش پیشرفت بر مبنای تعریفی که خود وزارت ارتباطات از شبکه ملی اطلاعات دارد ارائه شود، آن پیشرفت هم مورد تایید اعضای حقیقی و شورای عالی فضای مجازی نیست.

به طور مشخص گزارشی که از وزارت ارتباطات برای رئیس جمهور و سایر مقامات عالی کشور ارسال کرده و در آن اظهار کرده بودند که در تحقق شبکه ملی اطلاعات ۸۰ درصد پیشرفت داشته اند، مورد تایید قرار نگرفت.

این گزارش در یک کمیته کارشناسی سطح بالا، مرکب از برخی اعضای حقیقی شورای عالی فضای مجازی و مدیران مرکز ملی و دبیر شورای عالی فضای مجازی، بررسی شد و به هیچ عنوان این میزان پیشرفت ۸۰ درصدی تایید نشد. حتی دلایل اینکه چرا این میزان پیشرفت حاصل نشد و اینکه چرا وزارت ارتباطات چنین گزارشی ارائه داده است هم مورد بررسی قرار گرفت.

*دلایل عدم تایید این گزارش چه بود و چرا این میزان پیشرفتی که وزارت ارتباطات روی آن تاکید دارد، حاصل نشد؟

وزارت ارتباطات تعریفی که خود از شبکه ملی اطلاعات دارد را مبنا قرار می دهد و این تعریف مورد تایید مصوبه شورای عالی فضای مجازی نیست. در این زمینه چند اختلاف اساسی وجود دارد. نخست اینکه مطابق تعریف صحیح شبکه ملی اطلاعات، یکی از مسائل مهم، ایجاد زیرساخت اطلاعاتی در ذیل این شبکه است. به بیان دیگر زیرساخت فضای مجازی کشور باید شبکه ملی اطلاعات باشد که دارای دو زیرساخت ارتباطی و اطلاعاتی است. زیرساخت اطلاعاتی برای خدمات پایه کاربردی مورد نیاز شبکه تعریف شده که بر مبنای آن بتوان دیتاسنترها را سامان داد، شبکه های اجتماعی بومی را فعال کرد و خدمات پایه کاربردی مثل خدمات ابری، موتورجستجوی بومی، پیام رسانهای اجتماعی و شبکه های توزیع محتوا بر مبنای آن در داخل شبکه ملی ارائه شوند. چنین چیزی تاکنون اتفاق نیافتاده است. ما معتقدیم که یکی از مشکلاتی که شبکه های اجتماعی داخلی در رقابت با شبکه های خارجی با آن روبرو هستند به دلیل نبود این زیرساختهای اطلاعاتی است. زیرساخت اطلاعاتی داخلی که باید در شبکه ملی اطلاعات ایجاد می شد فراهم نشده و به دلیل همین است که این خدمات دهندگان نمی توانند سرویس مورد نظر را ارائه دهند. البته ممکن است مشکل فنی هم داشته باشند اما یکی از اصلی ترین مسائل و مشکلاتی که با آن سردرگریبان هستند، این موضوع است.

اختلاف بعدی به مساله ترافیک ارتباطی کشور مربوط می شود که ارزیابی این شاخص نشان می دهد شبکه ملی اطلاعات چه میزان پیشرفت داشته است. هم اکنون ۸۰ درصد ترافیک ارتباطات کشور به سمت خارج می رود. به بیان دیگر به طور دقیق ۲۰ درصد ترافیک مصرفی کاربران داخلی است و ۸۰ درصد ترافیک مربوط به استفاده از سایتهای خارجی است. در صورتیکه اگر شبکه ملی اطلاعات پیشرفت کاملی داشت عمده این ترافیک باید داخلی می بود.

*اما وزارت ارتباطات در آخرین آماری که اعلام کرده است نسبت میزان ترافیک خارج به داخل را ۶۰ به ۴۰ درصد عنوان می کند و معتقد است که به دلیل ایجاد زیرساختهای شبکه ملی اطلاعات این رقم محقق شده است؟

ما این درصد را قبول نداریم. چرا که ما اطلاعات دقیقی از اپراتورها گرفتیم و رقمی که اعلام کردیم بر مبنای گزارش کتبی است که اپراتورهای ارتباطی ارائه داده اند.

از سوی دیگر ۷۰ درصد کل ترافیک خارجی ما رمزنگاری است. این معنی اش این است که این ترافیک در شبکه ملی اطلاعات تولید نمی شود که مربوط به شبکه های اجتماعی خارجی مانند اینستاگرام و تلگرام و حتی ترافیکی که از طریق گوگل در داخل تولید می شود، است.

نکته مهم دیگری که در بررسی ها به آن رسیدیم این است که بعد از گذشت ۶ سال، شبکه ملی اطلاعات طرح جامع ندارد و سوال این است که چطور دوستان می گویند ۸۰ درصد پیشرفت داشتیم. این رقم را نسبت به چه چیزی محاسبه می کنند؟ این درحالی است که هر طرح بزرگ صنعتی و فنی دارای یک طرح جامع است و نسبت  به آن سنجیده می شود که چند درصد پیشرفت حاصل شده است.

*آیا این موضوع را به وزارت ارتباطات اعلام کرده اید و درخواست تدوین و ارائه طرح جامع شبکه ملی اطلاعات را داده اید؟

ما از وزارت ارتباطات یک طرح جامع درخواست کردیم و آنها بیش از ۱۲۰ سند برای ما فرستادند که هیچکدام سند طراحی شبکه ملی اطلاعات نبود؛ بلکه سندهای بسیارمعمولی و پیش پا افتاده و بعضا غیرمرتبط با شبکه ملی اطلاعات بود.

به طور کلی ما به طرح جامع شبکه ملی اطلاعات نرسیدیم و حتی یک ساختار طراحی در وزارت ارتباطات وجود ندارد و حتی یک حکم مجری طرح شبکه ملی اطلاعات نیز در این رابطه دیده نشده است. این اغتشاشات در شبکه ملی اطلاعات به معنای عدم پیشرفت این پروژه است و گزارش ارائه شده از پیشرفت ۸۰ درصدی این پروژه، اصلا مورد تایید نیست.

*مطابق با بررسی هایی که انجام دادید به جای پیشرفت ۸۰ درصدی، این پروژه چند درصد پیشرفت داشته است؟

اصلا طرحی وجود ندارد که ما نسبت به آن عملکرد وزارت ارتباطات را بسنجیم. البته در زیرساخت ارتباطی و شبکه دسترسی سرمایه گذاری زیادی صورت گرفته است. مثلا برای نسل ۳ و ۴ موبایل سرمایه گذاری شده است اما با این دسترسی، می توان اینترنت هم داشت. به بیان دیگر، در کشور نسبت به شبکه ملی اطلاعات و ترافیک داخلی، شاهد غلبه اینترنت هستیم. طرحی برای شبکه ملی اطلاعات وجود ندارد و نزدیک به ۶ سال است که ما از آنها درخواست کردیم که این طرح را ارائه دهند. حتی در جلسات اخیر هم چندین بار درخواست شد که طرحشان را ارائه دهند.

*با این وجود راه نجات شبکه ملی اطلاعات را از این بن بست چه می دانید؟

الان تنها راه نجات شبکه ملی اطلاعات این است که وزارت ارتباطات در روش خود بازنگری جدی کند. وگرنه اگر کار به این صورت جلو برود ما به آن هدفی که داشتیم راجع به شبکه ملی اطلاعات نخواهیم رسید.

*حال با توجه به اینکه این گزارش از سوی اعضای شورای عالی فضای مجازی به تایید نرسید، آیا قرار است که گزارش این بررسی به نهاد بالادستی ارسال شود؟ به طور کل چرا مصوبات شورای عالی فضای مجازی به معنای واقعی ضمانت اجرایی ندارد تا بتوان بر مبنای آن، پروژه ها را پیش برد؟

اصل مساله این است که گزارشات هم برای رئیس جمهور و هم سایر مراجع مرتبط ارسال می شود. قدرت نظارتی شورای عالی فضای مجازی نیز در مرکز ملی ذیل این شورا دیده شده و باید از طریق آن اعمال شود. البته این قدرت فقط در حدود آیین نامه و مصوباتی است که در شورا به تصویب می رسد.

براین اساس این نظارت یا باید از طریق رئیس شورا که رئیس جمهور هستند پیاده سازی شود؛ به این معنی که رئیس جمهور به دستگاههای نظارتی حوزه اجرایی دستور دهد که این مساله را پیگیری کنند و یا اینکه از طریق مجلس شورای اسلامی این موضوع مورد نظارت قرار گیرد. به این معنی که اجازه نظارت بر بودجه ای که به شبکه ملی اطلاعات تخصیص داده می شود، در اختیار و کنترل مرکز ملی فضای مجازی و دبیر شورای عالی فضای مجازی قرار گیرد.

نظر شخصی بنده این است که روش دوم صحیح ترین راه اعمال نظارت شورا و مرکز ملی فضای مجازی بر مصوبه شبکه ملی اطلاعات است. به این معنی که در بودجه های سالیانه که به تصویب مجلس می رسد، تخصیص بودجه مربوط به شبکه ملی اطلاعات با تایید مرکز ملی فضای مجازی صورت گیرد یا یک کمیته نظارتی در مرکز ملی فضای مجازی در این باره تشکیل شود.

اما متاسفانه این کار در بودجه صورت نمی گیرد. هر چند در حکم تشکیل شورای عالی فضای مجازی، نظارت بر طرح های فضای مجازی، به عهده مرکز ملی فضای مجازی گذاشته شده اما در اینجا مجلس باید به مسئولیت خود عمل کند. غیر از این، تنها می شود مصوبات را در حد مکاتباتی که دبیر شورای عالی فضای مجازی و سایر اعضای حقیقی انجام می دهند پیگیری کرد و یا در قالب گزارشاتی خواهد بود که به رئیس جمهور داده می شود و ایشان به دستگاههای ذیربط ابلاغ می کنند. معمولا به دلیل اینکه پیگیری ها طولانی است وضعیت همان است که هم اکنون ملاحظه می کنید.

*البته به نظر می رسد در شورای عالی فضای مجازی، اجماع نظر در مورد نحوه عملکرد وزارت ارتباطات در خصوص شبکه ملی اطلاعات، وجود ندارد و اعضای معدودی هستند که معتقدند مصوبه شورای عالی فضای مجازی در این زمینه به خوبی پیش نمی رود. نظر شما چیست؟

اتفاقا در جلسه ماقبل شورای عالی فضای مجازی، بحثی در ابتدای جلسه مطرح شد و در آن علت وجود مسائل و مشکلات در فضای مجازی و اینکه بسیاری از خدمات به درستی ارائه نمی شود و شبکه های داخلی مشکل دارند، شبکه ملی اطلاعات عنوان شد.

در آن جلسه روسای هر سه قوه تاکید داشتند که باید هرچه سریعتر به مساله عقب ماندگی شبکه ملی اطلاعات رسیدگی شود و تمام اعضای شورای عالی فضای مجازی نیز روی این قضیه متفق القول بودند. اعضا معتقدند که بسیاری از خدمات  از جمله خدمات دولت الکترونیک که باید روی شبکه ملی اطلاعات ارائه شود، در دسترس نیست و این عقب ماندگی باید از طریق شبکه ملی اطلاعات حل شود و نگرانی خود را ابراز کردند. از این رو رئیس جمهور هم به دکتر فیروزآبادی (دبیر شورای عالی فضای مجازی) تکلیف کردند که این مساله را بررسی جدی کرده و گزارش آن را به شورا ارائه دهند.

بنابراین بنده شخصا معتقدم که وزارت ارتباطات باید بپذیرد که روش کار خود را عوض کند و ساختار، طراحی و اجرای طرح را عوض کند و مجلس شورای اسلامی نیز همانطور که برای طرح های مهم از طریق سازمان مدیریت و برنامه، اعمال نظارت می کند، در مورد این موضوع نیز از طریق شورا و مرکز ملی فضای مجازی اعمال نظر کند تا این مساله ساماندهی شود.

*تاکنون چه قدر برای شبکه ملی اطلاعات هزینه شده است و بودجه سالانه این پروژه ملی چه رقمی است؟

تا دو سال قبل، سالانه حدود ۱۵۰۰ تا ۲ هزار میلیارد تومان به شبکه ملی اطلاعات اختصاص یافته است. با حسابی سرانگشتی مشخص می شود که طی  ۵ سال حدود ۸ تا ۱۰ هزار میلیارد تومان بودجه تخصیصی این پروژه است که حدود ۹۰ درصد آن نیز به وزارت ارتباطات تخصیص داده شده است. این رقم بسیار بالا است اما به نظر می رسد که عمدتا، شبکه دسترسی و بخش های توسعه شبکه زیرساخت ارتباطی سهم اصلی را از این بودجه برده و زیرساخت اطلاعاتی مثل مراکز داده، خدمات ابری، پیام رسانها و شبکه های توزیع محتوا ، سهم اندکی از بودجه نصیبشان شده است.  به همین دلیل در زیرساخت اطلاعاتی ، اقدام موثر صورت نگرفته و ما در این زمینه خیلی عقب ماندگی داریم.

*عنوان می شود که بخشی از دلایل اینکه برخی خدمات بومی قابل رقابت با سرویس دهنده های خارجی نیستند به رفتار مردم که اعتمادی به پروژه های داخلی ندارند و بخشی به مشکلات فنی سرویس دهنده ها بازمی گردد، آیا این موضوع را نیز مربوط به کم کاری وزارت ارتباطات می دانید؟

اگر به صورت فنی به مساله نگاه کنیم و اخبار رایج روز را ملاک قرار ندهیم این موضوع که مردم اعتماد ندارند درست نیست. حدود یک ماه پیش جلسه مهمی در مرکز تحقیقات مخابرات ایران با حضور مدیران همه پیام رسانهای بومی برگزار شد و در مورد دلایل عدم موفقیت این پیام رسانها به صورت کامل بحث شد. موضوع این است که تیم های فنی این سرویس دهندگان باید تمرکز خود را صرف طراحی، عیب یابی و پشتیبانی از نرم افزار کنند. اما با توجه به آنچه که در کشور از سال ۹۷ و پس از فیلترینگ تلگرام مطرح شد، اتفاقی که افتاد این بود که آن زیرساختی که باید در اختیار پیام رسانهای بومی روی شبکه ملی اطلاعات قرار نگرفت و تیم های فنی به جای تمرکز روی توسعه نرم افزار و پشتیبانی، تمرکز خود را صرف فراهم کردن زیرساختها کردند.

وام ۵ میلیاردی وزارت ارتباطات تنها برای حدود ۱۰ سرور کفایت می کرد که این میزان، مشکل پیام رسان های بومی را حل نکرد. تنها به تلگرام طلایی و هاتگرام کمک شد و حدود ۳۰۰ سرور به آنها اختصاص یافت و آنها توانستند کار را جلو ببرند. اما در نهایت گوگل آنها را از صحنه حذف کرد. پس اینکه گفته می شود مردم اعتماد نکردند به این دلیل بود که سرویس آنطور که باید در اختیارشان قرار نگرفت.

بنده شخصا از نزدیک با همه صحبت کردم و از جزئیات کار بازدید داشتم، به همین دلیل می گویم که زیرساخت لازم در اختیار پیام رسانهای بومی قرار نگرفت و این مساله باعث شد آنها نتوانند سرویس دهی بالایی به چند میلیون مشترک داشته باشند. بنده معتقدم که اگر چنانچه دومرتبه این زیرساختها در اختیار پیام رسانهای بومی قرار گیرد، سرویس دهی خوبی می توانند انجام دهند. تلگرام هم از اول سرویس مناسبی ارائه نمی داد.

*با تمام این اوصاف راهکار نهایی برای پیشبرد شبکه ملی اطلاعات چه خواهد بود؟ آیا قرار است نامه مجددی از سوی شورای عالی فضای مجازی به وزارت ارتباطات ابلاغ شود و یا دستور صریح تری برای پیشبرد این پروژه، صادر شود؟

مکاتبات با وزارت ارتباطات، رئیس جمهور و سایر مراجع انجام شده است. به نظر می آید آنچه باید اتفاق بیافتد این است که وزارت ارتباطات باید بازنگری جدی در این مساله داشته باشد و ساختارها را ایجاد و یک روش علمی و فنی و مهندسی برای پیشبرد این «ابر پروژه ملی» انجام دهد.هم اکنون نه ساختار، نه طراحی و نه مجری طرح در این پروژه مشخص نیست.

شبکه ملی اطلاعات یک پروژه معمولی کشور و پروژه وزارت ارتباطات نیست؛ بلکه زیرساخت فضای مجازی کشور است و این وزارتخانه باید اهمیت آن را درک کرده و متناسب با آن زیرساختهای لازم را برایش فراهم کند. از این رو بازنگری در ساختار طراحی و نحوه پیشبرد طرح ، نیازمند اقدام جدی است.

در کنار آن ، بخش نظارتی کشور هم باید امکان اعمال نظارت و سیاستهای نظارتی خود را پیدا کند که این موضوع از طریق کنترل بودجه تخصیص یافته به شبکه ملی اطلاعات از طریق مرکز ملی و شورای عالی فضای مجازی باید اتفاق بیافتد تا چنانچه طرح به مسیر اصلی نمی رود، برای آن بودجه هزینه نشود.

نکته آخر این است که شبکه ملی اطلاعات باید دارای برنامه زمان بندی شده باشد که این برنامه همراه با ساختار و طراحی به تصویب شورای عالی فضای مجازی برسد. طبق حکم تاسیس شورای عالی فضای مجازی و حکم دوم رهبری، کل این مجموعه طراحی و برنامه زمان بندی و نحوه نظارت باید به تصویب شورای عالی فضای مجازی برسد که این اتفاق بعد از گذشت ۶ سال هنوز به انجام نرسیده است.

منبع:

https://www.alef.ir/news/3980625093.html

راه و روش های موفقیت در بازاریابی تلفنی

مروزه گرد از طریق های مهم در بازاریابی متقاعد نمودن مشتریان آگاه امروزی است که حق انتخاب این خریداران به علت رقابتی شدن بازارها رو به رشد است.

بازاریابی تلفنی احد از طریق های ترفیع می باشد خویش دربرگیرنده مواردی همچون تبلیغات ، ترویج فروش ، فروش شخصی یا مسقیم و بازاریابی به علاوه روابط عمومی می گردد.


 از جانب سایر با در نظر اخذ اوج ستیز های یومیه و کمبود وقت و الزام مدیران به قصد حفظ سررسید و هزینه و در ضمن نیل به اهداف بنگاه های اقتصادی که آن هم حفظ سازمان در شرایط بحران


کنونی است.


بازاریابی 


بازاریابی تلفنی و شاخه های آن

رمز کامیابی در بازاریابی تلفنی چیست؟

خیلی از فروشنده ها تلفن را مانند لنگری سنگین می بینند که هنگام تماس با یک مشتری نهفته باید شدیدا آن را بالا بکشند. تلفن برخی از آنها آنقدر بی کاربرد مانده که تار عنکبوت بسته است و برخی دیگر هم فکر می کنند اگر به گوشی دست بزنند، دچار برق گرفتگی می شوند. همه ی آنها از این می ترسند که مشتری تلفن را به رویشان قطع کند.به عقیده می رسد کسان خیلی کمی آنقدر شیردل باشند که خود را در این شرایط پیمان دهند. این افراد به خاطر کسب چنین تجربیات دردناک ولی زودگذری توانسته اند منافع استقامت را کسب نمایند.


با داشتن نگرش مثبت و پروا کافی به اتفاقات، هر تلفنی که به روی شما قطع می شود با تجربه ای آموزنده به اتفاق خواهد بود. می آموزید که چه بگویید و کِی زنگ بزنید. شما با هر پاسخ منفی باید تحلیلی سریع از چگونگی داشته باشید الی از این تجربه فایده ببرید. به جای اینکه بگذارید نگرشتان آسیب ببیند، باید با خویش بگویید «خب، این شیوه جواب نداد، روش بهتر برای برقراری بستگی چیست؟»


شما همگام با برپایی دگرگونی ها رفتاری صحیح خیلی زود تماس های تلفنی خوبی پایدار خواهید کرد و کمتر تلفن را به روی تان قطع می کنند. برای اینکه سررسید اقلیت صرف یادگیری کنید، در اینجا به 8 نکته که باید اثناء برقراری تماس کاری در نظر داشته باشید، اشاره می کنیم.


مثل یک حرفه ای درود و احوال پرسی کنید

با یک سلام خشک و خالی، یک نفس بدون اینکه به طرف روبرو پروانه ی گفتگو بدهید، وارد بحث ارائه ی تلفنی خود نشوید. شیوه ی درود کردن شما بر رسمیت بخشیدن به کارتان تاثیر می گذارد. به جای اینکه مشابه بقیه فقط به گفتن سلام اکتفا کنید، در ابتدای مکالمه، با اشاره به نام فرد مقابل، خود را متفاوت و حرفه ای نشان بدهید. برای مثال بگویید «صبح بخیر، آقای اسمیت» یا «عصر بخیر، خانوم جونز».



بازاریابی


سلام وخداحافظی زیاد گرم وصمیمی

خود و شرکت تان را شناسایی کنید


«من سالی اسمیت از کمپانی اِی بی سی هستم. ما یک شرکت محلی هستیم که تخصص مان این است به کسب وکارهایی مثل شما کمک کنیم پول اقلیت هزینه کنید.» خیلی به جزئیات نپردازید و به فرآورده خود اشاره نکنید. چون با این شغل به طرف مقابل دستور می دهید که بگوید «ما از چیزی که داریم خوشنود هستیم، به هر حال ممنون.» و تلفن را قطع کند. شما با ارائه ی یک معرفی کلی و اشاره به گرد از منافع به کارگیری محصول تان، حس کنجکاوی مشتری را تحریک می کنید و او را اغلب روی خط نگه می دارید.


قدردانی خود را نشانه دهید


همیشه از مشتری نهفته ی خویش به خاطر زمانی که از یک روز کاری پرمشغله به شما اختصاص داده است تشکر کنید، به شکلی به او بفهمانید که با این گفتگوی تلفنی وقتش تلف نخواهد شد. بگویید «می خواهم از اینکه پاسخگوی تماس من بودید سپاسگزاری کنم. این تماس بسیار اختصار خواهد بود و پس می توانید به برنامه های خود برسید.» نگویید که تنها یک لحظه از وقت شان را خواهید گرفت چون این پرماسیدن به شنونده تلقین می شود که شما کاملا وقت شان را خواهید گرفت و دلشان می خواد شما را از راز باز کنند.



بازاریابی


قدردانی وعرض دانش به مشتری


هدف تماس خود را بیان کنید


بهترین شغل این است که هدف تان را با طرح یک پرسش ذکر کنید:«اگر ما بتوانیم روشی برای شفا کیفیت محصول شما با خرج ای ذیل تر نشان دهیم، آیا مایل هستید راجع به آن بیشتر بدانید؟» به شایستن فراوان پذیرش پرسش شما بله است. در اینجا، این فرصت به شما دست خواهد عدل لغایت با مشتری قرار ملاقات بگذارید یا از او فرمان بگیرید که اطلاعات بیشتری را پشت تلفن در اختیارش قرار دهید. در این مرحله شما هنوز در فرایند بازاریابی محصول خود پیمان نگرفته اید بلکه در حال عرضه ی چیزی هستید که محصول شما اتمام می دهد.


قرار یک ملاقات را بگذارید


از مشتری تاییدیه ی یک ملاقات رو در رو یا ویدئوکنفرانس را بگیرید تا فرآورده خود را به طور کامل ارائه نمایید. اگر او علاقمند به این ملاقات در اسرع وقت بود، به سرعت شرایط را فراهم آورید.


بازاریابی


ملاقات مشتری و ارائه کامل فرآورده خود


 


اگر ملاقات رو در رو پسندیده ترین گذرگاه در قدم بعدی بود، از راهبرد رهنمود گزینه ی جایگزین بهره بگیرید


به مشتری دو وقت را پیشنهاد دهید «آقای جانسون، من می توانم ساعت دو و ربع امروز در دفتر شما باشم یا اگر با برنامه های شما تداخلی ندارد نظرتان با فردا ساعت نه و چهل و پنج چطور است؟» هرگز نگویید «کی می توانیم با هم ملاقات داشته باشیم؟» وقتی از استراتژی گزینه ی جایگزین کاربرد می کنید، بر موعد قرار ملاقات کنترل پیدا خواهید کرد. و به این نکته توجه کنید که تقاضا ملاقات در بیرون از ساعات کاری توجهات را به شما جلب خواهد کرد. با این شغل شما خود را فروشنده ای وقت شناس نشان خواهید داد که برای وقت خود ارج قائل است. بس است امتحان کنید.


به خاطر گفتگوی تلفنی و پیمان ملاقات از آنها تشکر کنید


مجددا تاییدیه تاریخ، سررسید و محل ملاقات را بگیرید. در چهره لزوم آدرس محل ملاقات را تقاضا کنید. به آگاهی مشتری برسانید که برای بهره‌گیری هر چه بهتر از زمانی که با هم خواهید داشت چه مقدماتی فراهم خواهید آورد. اطلاعات تماس را به این شکل در اختیارشان پیمان دهید:« اگر قبل از ملاقات موضوعی پیش آمد که لازم بود به من آگاهی دهید، با شماره ی ... تماس بگیرید.»


پیگیر باشید


اگر قرار ملاقات در چند روز آینده خواهد بود، به سرعت یک نامه ی تاییدیه ی ملاقات بفرستید. اگر قرار ملاقات فردا بود، یک ایمیل تاییدیه ی کوتاهی و با لحنی بانشاط بفرستید.


 


بازاریابی 

اجرای کامیاب وموثر بازار یابی تلفنی


پنج پرسش مهم برای اجرای بازاریابی تلفنی کارساز و موفق


در کمپانی های گوناگون که به عنوان مشاور بازاریابی فعالیت می کردم سوالات زیادی در مورد نحوه اجرای این نوع بازاریابی از من پرسیده می شد که در این مطلب سعی می کنم به کاربردی ترین سوالات اشاره کنم.



1. برای فروش یک فرآورده چند دقیقه روشنگری کافی است؟ (فردی که پیشتر ارتباطی با او نداشته ایم)

وقتی شما برای اولین بار با فردی تماس می گیرید، به دلیل عدم شناخت او نسبت به شما و محصولتان، آن شخص دلیلی برای خرید از شما ندارد، فلذا یکم اینکه بهتر است که تماس نخست تنها یک شناسایی اختصار از فرآورده و کمپانی شما باشد و ثانیا حتما سایت یا بروشور یا منبعی را به مشتری معرفی کنید که بتواند درباره خود شما، کمپانی تان یا محصولتان اطلاعات لازم را کسب کند و پس از آن در تماس دوم بیشتر راجع به محصول گفتگو کنید. میزان مدت موعد لازم برای تماس اول ارتباط به نوع کالا یا خدمات دارد. توصیه من حداکثر زمان 4 دقیقه است اگر سررسید بیشتری نیاز دارید بگذارید برای بستگی بعدی.



2. من بازپسین استخدام شده ام و هنوز اطلاعات کامل درباره محصول ندارم آیا می توانم بازاریابی تلفنی را آغاز کنم؟

خیر. یکی از شروط موفقیت در بازاریابی تلفنی دانستن اطلاعات کامل راجع به محصول است. وقتی با کسی درباره محصول گفتگو می کنید میزان تسلط شما به جزئیات محصول، در تصمیم گیری او برای خرید بسیار سرنوشت ساز است. هیچ کس همنشین ندارد از ی http:// ک واسطه کالایی را خرید کند.



3. آیا با افرادی که در تماس اول تمایلی به خرید ندارند مجددا تماس بگیریم؟

بله! رفتار افراد در یک روز و در یک ساعت ویژه ممکن است تحت تاثیر عوامل بسیاری از آنگونه ترافیک، دشواری ها کاری،مشکلات خانوادگی،بیماری و … بسیار متفاوت باشد. چنانچه در تماس تلفنی اول ،شخص تمایلی به شنیدن صحبتهای شما یا خرید محصول نشان نداد.

آوش تک


چند پیشنهاد مهم:

• ایمیل او را بگیرید و بگویید اگر روزی دربایستن پیدا کردید اطلاعات محصول ما را داشته باشید.



• به او بگویید در موعد دیگری با او تماس خواهید گرفت.

• آدرس او را یادداشت کنید و بگویید کاتالوگ فرآورده را مجانی برای او ارسال می کنید.



• پیامکی برای او ارسال کنید و خودتان را شناسایی کنید و بگویید که هر وقت اطلاعاتی خواستید در خدمتم.



• او را در محل شرکت خودتان به یک چای دعوت کنید و بگویید به صورت رایگان درباره محصول به او مشاوره می دهید.



• سایت کمپانی را یا به چهره تلفنی یا پیامکی برای او ارسال کنید و بگویید اطلاعات محصول را اگر دوست داشت رسیدگی کند.



• اگر به راستی نیازی به فرآورده شما ندارد به او نفروشید!!!


4. تماس روزانه با افرادی که برخوردهای متفاوتی دارند و شدنی است تعداد اندکی از آنها خرید کنند کار خسته کننده ای است و صرفه اقتصادی برای بازاریاب ندارد آیا نظر شما هم همین است؟

خیر. در اقصی نقاط دنیا بسیاری از افراد از این پیشه به درآمدهای بسیار فوقانی دست مکشوف اند.اگر قرار باشد هر روز با افرادی که نمی شناسید تماس گرفته و بخواهید که فرآورده شما را بخرند احتمالا تا واپسین،انجام عمر به نتیجه ای نخواهید رسید.



سه توصیه مهم:

سعی کنید این گونه بازاریابی را با بازاریابی اینترنتی و بازاریابی حضوری ترکیب کنید.ترکیب روش های بازاریابی با یکدیگر (انجام چند پیوستگی متفاوت با مشتری) در اعتمادسازی شما برای مشتری بسیار موثر است. 


از مشتریان که خرید کردند بخواهید کسانی را که احتمالا محصول را خرید می کنند به شما معرفی کنند. هر مشتری برای شما یک همنشین است از دوستانتان بخواهید دوستانشان را به شما شناسایی کنند شما با این طریق بعد از فروش مثلا 20 کالا دیگر با شخص مجهول الهویه تماس نمی گیرید بلکه با رفقا دوستانتان تماس می گیرد که بردباری فروش به آنها نیز بسیار بیشتر است و پس از یکسال شما شبکه مفصل ای از رفقا (در واقع مشتریان) خواهید داشت. 


بازاریابی به طور کلی وابستگی سر راست با میزان تلاش بازاریاب دارد و اگر شما اطلاعات لازم راجع به بازاریابی و خویش فرآورده داشته باشید و به اندازه کافی کوشش کنید عدم موفقیت شما در این کار محال است!!


5. محصول ما بها اکثریت نسبت به رقبا دارد به نظر شما بهتر نیست نخست قیمت فرآورده را تفریق دهیم؟


خیر! فقط یکی از شاخصه های خرید یک محصول قیمت آن است. اگر شما بتوانید ارزشهای محصول خود را به راستی به مشتری تفهیم کنید شاید اهمیت موضوع بها برای مشتری بسیار مختصر رنگ شود. وقتی شما با یک فرآورده بتوانید بسیاری از نیازهای مشتری را برطرف کنید و مشتری مطمئن شود که شما در رفع این مایحتاج موفق خواهید بود بها آنقدرها هم که اندیشه می کنید مهم نخواهد بود.


زمان رونمایی از گوشی‌های پیکسل ۴ گوگل

گزارش‌ها حاکیست که گوگل قصد دارد در جریان برگزاری یک رویداد اختصاصی از جدیدترین محصولاتش همچون پیکسل۴، لپ‌تاپ پیکسل‌بوک ۲ و چند اسپیکر هوشمند رونمایی کند.

زمان رونمایی از گوشی‌های پیکسل ۴ گوگل

به گزارش ایسنا، گوگل به تازگی دعوت نامه‌های مراسم اختصاصی رونمایی محصولات جدید خود را به شرکت‌کنندگان موردنظر خود ارسال کرده است که طبق آن، این رویداد ۱۵ اکتبر سال جاری میلادی در نیویورک آمریکا برگزار می‌شود.

به گفته کارشناسان و تحلیلگران فعال در حوزه فناوری انتظار می‌رود این غول تکنولوژی آمریکایی قصد دارد از گوشی‌های هوشمند پیکسل‌۴، پیکسل ۴ ایکس‌ال و سایر محصولاتش همچون لپ‌تاپ‌های پیکسل بوک ۲ و اسپیکرهای هوشمند رونمایی و پرده‌برداری کند.

چند ماه پیش بود که گزارش‌های منتشر شده از سوی گوگل وجود سری چهارم گوشی‌های هوشمند پیکسل را تایید می‌کرد که به نظر می‌رسد این گوشی‌های جدید از سیستم احراز هویت و تشخیص چهره هوشمند در کنار برخی دیگر از ژست‌های حرکتی مبتنی بر فناوری Project Soli بهره می‌برد.

گوشی‌های هوشمند اختصاصی توسعه داده شده توسط گوگل که سری گوشی‌های پیکسل نام دارند، تاکنون توجه خیل عظیمی از کاربران و علاقمندان به فناوری و موبایل را به خود جلب کرده است چرا که آنها بر این باورند نسخه خام و اصلی سیستم‌عامل اندروید تنها بر روی گوشی‌های گوگل که خود توسعه‌دهنده اندروید است، قابل دسترسی و بهره مندی است.

منبع:

https://www.alef.ir/news/3980626074.html